Kuća porodičnog poslovnog čoveka

Sve brži tempo života, naročiti poslovnih ljudi preduzetnika i vlasnika malih i srednjih preduzeća, nametnuo je niz negativnih promena u načinu i stilu života, koje su prouzrokovane sve većom okupiranošnću radnim obavezama, dužim i nepredvidivim radnim vremenom i sve kraćim i dragocenijim slobodnim vremenom u svom domu sa najbližima.

Ove je posebno izraženo u zemljama u tranziciji, gde je turbulencija promena uzrokovala ubrzani rast uspešnih novih poslovnih organizacija, gde u najvećem broju slučajeva organizacija nije stigla da se adaptira, razvije i delegiranjem odgovornosti oslobodi samog vlasnika mnogobrojnih operativnih obaveza, koje osim što mu okupiraju radno vreme, sve više uzimaju i sve veći deo slobodnog vremena.

Koncept automatizacije domaćinstva pokušava da odgovori na izazove novog vremena, tako što će tehnologiju kućne automatike staviti u službu povećanja kvaliteta stanovanja i učiniti da ti dragoceni slobodni momenti posluže za relaksaciju u odgovarajućem ambijentu i toplini doma.

Porodična kuća u Beogradu sredovečnog poslovnog čoveka, vlasnika uspešnog preduzeća, projektovana je upravo sa tim ciljem i zadatkom. Smeštena je na uzvišenju, izdvojena od velegradske gužve, a opet veoma blizu centru grada i glavnoj putnoj komunikaciji. Svojom modernom arhitektonskom formom i vizuelno se izdvaja od kuća u ovo mirnom kraju grada. Vlasnik je i veliki ljubitelj tehnike, pa je želeo da ona bude odgovarajuće zastupljena u enterijeru kuće. Kuća je veličine oko 400 m2 raspoređenih na 3 etaže sa vrtom u središnjem delu. Prirodna kosina placa i visinska razlika od 3m je savršeno iskorišćena. Na donjoj etaži smešten je spa deo sa saunom, hidromasažnom kadom i teretanom, koji izlazi na otvoreni bazen smešten u donjem delu placa. Krovno rešenje ujedno predstavlja pasivan sistem ventilacije koji je već prepoznatljiv na objektima koje je projektovao poznati beogradski arhitekta Vanja Cerović. Takođe je upečatljivo i Cerovićevo rešenje vertikalnih kanala za postavljanje informatičke magistrale koja povezuje sve prostorne celine u kući. Pored sistema PAMETNA KUĆA, objekat će biti opremljen i najnovijom generacijom multimedijalne opreme.

Sistem PAMETNA KUĆA će na ovom objektu integrisati podsisteme za daljinsko upravljanje unutrašnjom rasvetom (14 grupa) i napredni sistem za daljinsko i automatsko upravljanje sistemom grejanja i hlađenja po svakoj prostornoj celini. PAMETNOM KUĆOM će se daljinski upravljati sa 4 daljinska upravljača po etažama i prostornim celinama, mobilnim ili fiksnim telefonom, preko interneta računarom, i kao najnaprednija opcija, preko touch screen-a u boji.

Stanari će preko ekrana osetljivog na dodir, koristeći namenski pisanu programsku aplikaciju na srpskom jeziku, pristupati i upravljati svim podsistemima u kući. Aplikacija se prilagođava potrebama i željama svakog korisnika sistema PAMETNA KUĆA. Osim potpune personalizacije, korisnici imaju i dodatne opcije ostavljanja pisanih i crtanih poruka na ekranu i pravljenja trajektorije grejanja i hlađenja za svaku prostornu celinu po svakom satu (0-24h). Primera radi, korisnici će moći da potpuno optimizuju temperaturu u svakoj od sedam prostornih celina, automatskom ili daljinskom kontrolom podnog, zidnog i radijatorskog grejanja i hlađenja. Mogući scenario kretanja temperature je sledeći: od 0-6h ujutro temperatura u dnevnom boravku, teretani, kuhinji i radnoj sobi će biti 18 stepeni, dok će temperatura u spavaćoj i dečijim sobama biti 21 stepen. Od 6-9h temperatura će rasti za dva stepena po satu da bi posle 9h kada ukućani odlaze od kuće ona ponovo opala na jutarnji nivo na kome bi se zadržala do povratka ukućana u poslepodnevnim časovima. U večernjim časovima temperatura će se kretati u opsegu od 22-27 stepeni u zavisnosti od spoljašnje temperature i godišnjeg doba.

Sauna će se najčešće uključivati telefonom, tako da će stanare dočekati pri povratku osim idealno temperiranih prostorija kuće i pripremljena sauna. Pri odlasku od kuće u programskom scenariju „odlazak od kuće“, jednim pritiskom tastera isključiće se kompletna rasveta i svi uređaji izuzev frižidera, a ukoliko kuća ostaje prazna, zatvoriće se i glavni dovod vode, čime se aktivira i sigurnosna funkcija sistema. Vlasnik kuće će pri polasku kući sa posla, aerodroma ili automobila, telefonom inicirati programski scenario „dolazak kući veče“, koji će ambijent u kući prilagoditi tako da se aktivira spoljašnja rasveta u ulaznom dvorištu, svetlo ispred garaže, svetlo u garaži, hodniku, dnevnom boravku i kupatilu, voda u bojleru će biti zagrejana, TV i audio sistem uključeni, roletne podignute, a temperatura u dnevnom boravku je preferiranih 22 stepena. Pri aktiviranju scenarija „gledanje kućnog bioskopa“, uključuje se kućni bioskop i podešava na Dolby Surround, glavna rasveta se gasi, roletne spuštaju, ambijentalno svetlo ostaje uključeno još dva minuta dok ukućani ne zauzmu mesta ispred Wide Screen plazma ekrana, a ostaje uključena jedino halogenka iznad frižidera. Pri odlasku na spavanje, daljinskim upravljačem u spavaćoj sobi aktivira se scenario „laku noć“ koji predviđa isključivanje kompletne rasvete u kući, spušta se temperatura u kući, aktiviraju se spoljašnji alarmni senzori, roletne na donje dve etaže se spuštaju, TV i audio uređaj u spavaćoj sobi ukoliko su ostali uključeni automatski se isključuju u 01h posle ponoći, a bojlerse automatski uključuje u ponoć kada počinje niža potrošačka tarifa za struju. Ujutro se aktivira scenario „dobro jutro“ koji uključuje odabranu muziku, diže sve roletne na donjim etažama, uključuje svetlo u kupatilu, i aktivira se aparat za filter kafu. Uveče se porodica okuplja na večeri, za trpezarijskim stolom kada glava porodice aktivira scenario „večera“ koji prilagođava rasvetu u trpezariji i kuhinji, isključuje TV i audio uređaje i diže roletne u slučaju da su spuštene.     

Osim ovih „standardnih“ scenarija, stanarima će na raspolaganju biti još čitav niz specifičnih scenarija koji će oni preprogramirati u skladu sa svojim životnim stilom, navikama, željama i potrebama.

Touch screen u dnevnoj sobi će služiti i kao centralno mesto za ostavljanje pisanih i crtanih poruka svih ukućana.

Za automatsko zalivanje zelenila predviđena su dva termina (jutarnji i večernji) koje vlasnik definiše u realnom vremenu, naravno uz mogućnost isključenja automatike ukoliko se u definisanim terminima koriste zaelene površine.

Vlasnik će moći da upravlja i preko interneta koristeći programsku aplikaciju HomeSeer™, tako da će pri logovanju moći da proveri trenutni status svih uređaja i opreme u kući, i da po potrebi uključuje ili isključuje uređaje.

Ovako projektovan sistem PAMETMA KUĆA će na ovom objektu postići svoj puni smisao, koji se uz povećanje kvaliteta stanovanja kroz viši nivo komfora, sigurnosti i bezbednosti, zaokružuje ostvarivanjem značajnih energetskih ušteda optimizacijom svih parametara ovakve rezidencijalne kuće. Vlasnik će najveće uštede postići na hlađenju oko 50% i na grejanju objekta oko 30%, što će ovako dimenzionisan sistem otplatiti za nekoliko godina korišćenja.